Cumartesi, Haziran 27

Bisikletle Japonya'ya





RUSYA

Ha bugün hadi yarın derken çıkmayı başardım yola.
Uçakla önce Moskova ya sonra Sibirya irkutska uçtum. Amacım falan yok başarmak istediğim hiç bir şey de yok. Sadece gezmek başka hayatları görmek yaşadığım hayatın sevdiklerimin ülkemin kıymetini daha iyi anlamak.
Moskova çok düzenli bir şehir istediği kadar kalabalık olsa da alt yapısı sebebiyle yaşanır halde. Düzenli bir taksi sistemi yok arabası olan herkes taksici ve tutturabildiğine fiyat veriyor. Benden size tavsiye gideceğiniz yer için mutlaka pazarlık yapın. Fiyatı indiriyorlar.
Moskova da vaktimin az olması nedeniyle bir taksici ile anlaştım. Taksici darlin Ermenistanlı çalışmak için moskovaya gelmiş. Kremlin ve kızıl meydan muhteşem.
Moskovadan irkutska s7 havayolu ile uçtum. Servisi harika. Uçuş süresi yaklaşık 6 saat. Saat farkına alışmak vakit alıyor.
İrkuts güzel bir yer. Çok sayıda parkı var,  sibiryaya özgü ahşap evleri  var. Angara nehri şehrin içinden geçiyor. Çalışanlar genelde bayan ve diğer sovyet bağımlısı şehirlerden çalışmaya gelenler var bunlardan biri de Yunus Tacikistan’dan gelmiş. Akşam birlikte  tatar lokantasına gittik genelde Koreli ve Japon turistler var. Halkı turistlere karşı yardım sever. Alkolikler otobüs duraklarını mesken edinmiş.
İrkutsk ulan ude arası yol yapımı devam ediyor. Kutluk köyünde Baykal gölüne özgü omul balığından yedim.  Yolda sizi durdurup para isteyen dilenciler var.durmadan devam edince musallat olmuyorlar.
Baykal gölü kıyısında kampingler var. kamp yaptığım yerde kamçakyalı konstantin akşam yemeğine davet etti çadırlarının yanına kurdukları masalarına. Eşi coğrafya öğretmeni kendisi belediye otobüsü şöförü. Onlar İngilizce bilmiyor ben Rusça bilmiyorum yinede anlaştık.
Ulanude halkı buryatlardan oluşuyor kaldığım hostelin işletmecisi buryatlar ile moğolların kardeş olduğunu söyledi.

Moğolistan

Doğal yaşayan insanların ülkesi
Ağaç görmek çok mümkün değil
Sebze çok yetişmediğinden Et ağırlıklı besleniyorlar
Evleri genellikle ger’lerden oluşuyor gerlerin tuvaleti yok ihtiyacınızı açıkta karşılıyorsunuz.
Gerlerinin yanında kamp yapmanızdan mutlu oluyorlar size başta at sütü olmak üzere ikramlarda bulunuyorlar.
Başkenti Ulanbatur. Toplam nüfusun yarısı başkentte yaşıyor. Ulanbatur da bir türk lokantası var. Dönerden pide ye kadar yemekler bulmak mümkün.
Moğolistana Rusya sınırından altanbulağa giriş yaptım. Sukbatar Darkhandan sonra ulanbatura geldim. Çıkışım zaminud sınırından çine oldu.
Hiçbir güvenlik tehlikesi ile karşılaşmadım halkı misafirperver.

Çin


Şehir planları çok güzel. Gördüğüm şehirleri dev köprüler devasa konut siteleri otoyollar ile şantiye halinde. Maserati, Ferrari, Mercedes showroomları ile uluslar arası şirketlerin (mcdonalds kfc cocacola pepsi) heryerde olması çinin globalleşen bir ülke olduğunu gösteriyor. İngilizce konuşmayı bilen sayısı çok az. Halkı misafirperver. Yemeklerine alışmak zaman alıyor. Çay kültürü tanıtım merkezleri var. Bisiklet kullanımı çok yaygın. Türkiye deki gibi her yerde polis var. Pazarlık yapmadan hiçbir şey almayın. Çalışma hayatı sabah dörtte başlıyor. Hava kararınca sokaklar boşalıyor. Sokak yemek kültürü var.Çin halkı biraz asabi.

Güney Kore

(Hayran kaldım)
Koreye feribot ile incheon[inçon] dan giriş yaptım. Çinden sonra temiz tuvalet bulmak gibisi yok. Hava sıcaklılığı arttı. Polis merkezinden ayrıntılı kore bisiklet  yolu haritası verdiler. (Güney) kore denilmesinden hoşlanmıyorlar. Seul çok gelişmiş bir şehir. Her yerde ücretsiz internet var. Düzenli bisiklet ve yürüyüş yolları var. Öyleki bisikletleri köprüye çıkarmak için klimalı asansörler var.(İBB ‘sine duyurulur) Pusan şehrinde UN Celementry içinde Türk şehitliğini ziyaret ettim. Tüm şehit ve gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Türkiye den bisikletimle getirdiğim milli bayrağımızı şehitliğe bıraktım. Çok gelişmiş bir ülke.
Kimçi ve soju …

Japonya


JAPONYA , SON DURAĞIM KUSHİMOTO VE HİKAYESİ
Yıl 1863, Osmanlı Devleti`nin başında donanma modernizasyonu konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen Sultan Abdülaziz bulunmaktadır. Teknik malzemeleri İngiltere`de  monte edilen dönemin önemli gemilerinden Ertuğrul, padişahın huzurunda ilk kez denizle buluşur. Bu gemi ilerleyen dönemlerde Uzakdoğu`ya doğru uzun bir yolculuğa çıkacaktır.
Yıl 1887, Osmanlı Devleti`nin başında Padişah II. Abdülhamid bulunmaktadır.  Bir süredir Haliç`de atıl durumda bekleyen Ertuğrul gemisi, Japon İmparatoru Komeii`nin yeğeninin gemiyle İstanbul`a yapmış olduğu ziyaretin üzerine, Japonya`ya iade-i ziyarette bulunmak ve aynı zamanda Osmanlı sancağını, Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Japonya sularında sallandırarak Müslüman halkların Osmanlı Devleti’ne olan sempatisini Batı’ya göstermek maksadıyla bu uzun yolculuk için seçilir. Geminin kaptanı ise Osman Bey olacaktır.
Temmuz 1889, bazı gemiciler Ertuğrul gemisinin uzun süredir Haliç`de beklediğini, çürüklerin olabileceğini ve bu nedenle de yolculuğu gerçekleştiremeyeceğini öne sürer. Ancak Ertuğrul gemisi söylenenlere rağmen II. Abdülhamid`in Japon İmparatoruna verilmek üzere hazırlatmış olduğu hediyeler ve mücevherli imtiyaz nişanı ile birlikte İstanbul`dan yola çıkar.
Yaklaşık 660 kişilik mürettebatıyla, rotası boyunca farklı ülkelerin limanlarına uğrayarak seyahat eden Ertuğrul fırkateyni sırasıyla Süveyş, Port-Sait, Cidde, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur ve Hong Kong`a uğrar. Vardığı her limanda müslüman halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Ertuğrul fırkateyni, bulunduğu ülkedeki ziyaretçilerine bando gösterilerinde bulunur ve konserler verir.

5 Mayıs 1890`da Japonya`nın Nagasaki şehrine ilerleyen Ertuğrul, varış noktası olan Yokohama Limanı`na 7 Haziran 1890`da varır. Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verir. Japonlar  ise Türkleri coşkuyla ve büyük sevgiyle ülkelerinde ağırlar. Geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandığında yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrılır. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak batar ve kazadan sadece 69 denizci kurtulur, Kaptan Osman Bey  dahil diğer mürettebat ise ne yazık ki hayatını kaybeder.
Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırır. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterir, öyle ki Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenler ve toplanan para aynı kişi tarafından dönemin padişahına teslim edilir. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderilir. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt ve müze yapılır. 1974 yılında inşa edilen “Türk Müzesi“nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları ve heykelleri bulunmaktadır. Kuşhimoto’nun yerlileri o seneden sonra yaklaşık 20 yıl boyunca, yeni doğan çocuklarına kazada ölen denizcilerin ya da ölen denizcilerin eşlerinin isimlerini koymuşlardır. 69 Türk denizcisine sahip çıkan Kuşhimoto halkı, ölen 500’u aşkın mürettebatı da unutmadıklarını göstermiştir.
Yaşamın akışına  kapılmış gidiyoruz, hayallerimiz yapabileceğimizi hayal dahi edemeyeceğimiz şekilde gösteriliyor.Bir defa olsun hayallerin yapılabilirliğini denemek  istiyorum. Umarım başarılı olurum çocuklarıma ve okuyanlara kabuklarını kırma cesareti verebilirim.Vira Bismillah.

Muhtemel rotam, 


21 temmuz 2015  
    
İstanbul s.gökçen          moskova                    uçak 
moskova                       irkutsk(Sibirya-rusya)  uçak 

irkutsk(Sibirya-rusya)    ulaan ude(Sibirya-rusya) bisiklet 

ulaan ude(Sibirya-rusya)     ulaanbator(moğolistan)otobüs 

Ulaanbator(moğolistan)    orhun vadisi(moğolistan)bisiklet

orhun vadisi(moğolistan)    ulaanbator(moğolistan) bisiklet 

ulaanbator(moğolistan)      zaminud(moğolistan)     tren 

zaminud(moğolistan)         pekin (çin)                    bisiklet 

pekin (çin)                       tianjin (çin)                    bisiklet

tianjin (çin)                      incheon(güney kore)      feribot 

incheon(güney kore)        seul (güney kore)          bisiklet

seul (güney kore)             busan (güney kore)       bisiklet

busan (güney kore)          fukuoka (japonya)        feribot 

fukuoka(japonya)            hiroşima-kobe-osaka    bisiklet 

osaka(japonya)               kushimoto(japonya)      bisiklet 

kushimoto(japonya)        tokyo(japonya)             bisiklet

tokyo(japonya)               İstanbul                        uçak 

Sibirya-Baykal gölü-ulan bator-orhun yazıtları-gobi çölü-çin seddi-busan kore türk şehitliği-hiroşima-koshimoto ertuğrul fırkateyni şehitliği-fuji dağı-tokyo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder